OMAt tarinat

1991 - Isännöintiä

Hallituksen puheenjohtaja oli soittanut toissapäivänä. Hän halusi tavata pikimmiten ja neuvotteluajaksi sovittiin 4.4.1991 aamulla klo 8.00.

Puheenjohtaja esitti asiakirjoja yhtiöstä ja pyysi tarjousta isännöinnistä. Lupasin tehdä tarjouksen ja ehdotin että se voisi odottaa loppukuulle jolloin isännöitsijän kiireisin kokousaika hieman helpottaisi, ei voinut kuulemma odottaa.

Neuvottelun yhteydessä ilmeni, että toimiva isännöitsijä ei ollut saanut tilinpäätöstä edelliseltä vuodelta valmiiksi (yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiökokous piti pitää 31.3. mennessä), vaikka hallitus oli jo kaksi kertaa kokoontunut sovitusti ns. tilinpäätöskokoukseen. Lopulta hän oli ilmoittanut tapahtuneesta vahingosta. hänen viimeistellessään tilinpäätöstä paperit olivat olleet lähellä tuhkakuppia ja syttyneet palamaan hänen ollessaan puhelimessa. Palokunta oli käynyt sammuttamassa paperit.

Tein tarjouksen ja isännöintisopimus allekirjoitettiin 13.5.1991. Ryhdyimme välittömästi selvittämään tilinpäätöksen tekemistä. Palon jäljiltä, se mikä tositteista oli tallessa, oli suljettu kahteen muovisäkkiin ja näistä jäänteistä pyrimme hahmottamaan tilinpäätöstä. Pankista tilattiin kuittikopioita noin neljällä tuhannella markalla ja saatiinhan se tilinpäätös valmiiksi, kun ensin oli keksitty, että edellinen isännöitsijä oli epähuomiossa välillä nostanut käteisvaroja käyttöönsä OMAn tililtä. Yhtiökokous, jossa tilinpäätös vahvistettiin, pidettiin jo 29.5.1991.

Edellisellä isännöitsijällä oli mennyt OMAn ja omat rahat sekaisin niin että lopulta häneltä vaadittiin takaisinmaksua 21.000 markkaa (en muista saatiinko aiemmin jo jotain). Tästä laadittiin juristimme kanssa lopulta takaisinmaksusuunnitelma keväällä 1992. Juuri kun ensimmäisen erän olisi pitänyt olla maksussa, saimme kiertotietä kuulla edellisen isännöitsijän yllättävästä poismenosta. Kesäloman jälkeen 1992 jouduin puheisiin erään kollegani kanssa. Vastauksena kuulumiskyselyyni hän harmitteli kesän sujuneen pääasiassa työn merkeissä. Olivat loppukeväästä joutuneet ottamaan hoitoonsa kiinteistön jonka isännöitsijä oli yllättäen kuollut ja tilinpidossa ilmeni noin 21.000 markan heitto.

Kollegani hämmästys oli vilpitön kun kerroin tietäväni kyseisen isännöitsijän nimen ja sanoin kateissa olevien rahojen ilmeisesti olleen tarkoitettu As Oy OMAlle, mutta jääneen tilittämättä.

Harry Westerstråhle, yhtiön ensimmäinen ammatti-isännöitsijä 2006